12,5 jaar Technasium

Het Technasium CSG Dingstede viert haar jubileum. 'We hebben erg gelachen én veel geleerd'. Het Technasium bestaat 12,5 jaar en dat wordt gevierd. Tientallen leerlingen, ook wel technasiasten genoemd, volgden donderdag 20 januari twee workshops: het werken in virtual reality en het tekenen met een 3D-printerpen.

Werken in virtual reality

Het is een koude donderdagochtend en wie de school binnenloopt, krijgt bijna het gevoel dat we terug zijn in het oude normaal. Groepjes leerlingen staan te wachten voor de deur van het leslokaal en in de aula zitten tientallen scholieren, veelal achter hun laptop gekluisterd. Er wordt volop gelachen en gebabbeld. Toch is niet alles zoals vanouds. In de gangen moeten de leerlingen een mondkapje dragen en overal in het gebouw staan dispensers met desinfectiemiddel, waar veel leerlingen gebruik van maken.

Eenmaal op de bovenste verdieping van de school klinkt er hard gelach in de wandelgangen. Het zijn Anouk (13), Iris (14) en Marit (14). Tweedejaars vwo-leerlingen uit Meppel, Nijeveen en Wanneperveen. Zij krijgen les op het Techansium, een onderwijsvorm die sinds 12,5 jaar beschikbaar is op CSG Dingstede. Vandaag volgen zij de workshop ‘werken in virtual reality’. Om en om draagt een van hen een witte helm op het hoofd waarop een 360 graden videocamera is geplaatst. Een camera waarbij in een blik alle richtingen tegelijkertijd worden opgenomen. Een expert van Kleinkunstig uit Zwolle leidt de workshop en helpt de leerlingen tijdens het maken van een filmpje. „Dit is zo leuk om te doen”, zeggen de drie vriendinnen. „We hebben erg gelachen én veel geleerd.”

De workshop is een onderdeel van het vak Onderzoek en Ontwerpen. Een vak waar de scholieren aan het begin van het schooljaar zelf voor hebben gekozen. „Ik vind het een leuk vak, vooral omdat je veel mag ontwerpen en bouwen”, zegt Marit. „Ik ben niet zo goed in techniek, daarom heb ik uiteindelijk voor dit vak gekozen”, vertelt Anouk lachend. Eenmaal terug in het klaslokaal zetten de drie vriendinnen een grote 3D-bril op. Daar zien zij hun eigengemaakte filmpje. Ze giechelen en moeten hard om elkaar lachen: ,,Zo leuk!” In een naastgelegen leslokaal zitten deze ochtend vijftien jongeren met een 3D-pen in hun hand. Voorin het lokaal zijn vier jongens geconcentreerd aan het werk. Waar de een een 3D-Eiffeltoren maakt, richt de ander zich op het maken van een rood blauwe helikopter. „Gaat het goed jongens?”, vraagt de docent? Een van hen kijkt op en zegt: „Nou, het is nog best moeilijk maar wél leuk.”

Voorsprong

Op het Techasium leren de scholieren in teams te werken, te onderzoeken en te presenteren. Ze komen tot technische oplossingen voor onder meer bedrijven en overheidsinstellingen. Er zijn inmiddels iets meer dan honderd technasia in Nederland, allemaal aangesloten bij Stichting Technasium. Een school mag zich pas Technasium noemen met een speciaal toegekend predicaat. Elk jaar wordt getoetst of de school het predicaat mag houden. Vanaf het tweede schooljaar kunnen de leerlingen kiezen voor Technasium-onderwijs, waar het vak Onderzoek en Ontwerpen centraal staat, waar zij in teamverband werken aan technische opdrachten. Een luchtig onderzoek, over de luchtkwaliteit binnen de school of het ontwikkelen van een zonneboot, allemaal voorbeelden waar leerlingen de afgelopen jaren aan hebben gewerkt. ,,De leerlingen gaan echt de diepte in, dan praat je soms al over een universitair niveau. Scholieren leren hoe het eraan toe gaat in een bedrijf: samenwerken, plannen, organiseren en communiceren. In die setting worden de leerlingen al gebracht”, vertelt Peter Visser technator en docent biologie.

Volgens Visser hebben deze leerlingen een grote voorsprong wanneer zij naar een HBO of universiteit gaan: „Het gaat niet alleen om de technische vaardigheden. Zelf contact opnemen met deskundigen, communiceren, presenteren en alles wat erbij komt kijken, die kennis hebben ze dan al. Dat geeft hen een grote voorsprong.”

(Bron: Meppeler Courant, foto: Daan Prest)

Actueel Wat houdt ons bezig?

Dingstede bruist het hele jaar door met gave projecten en vette activiteiten. Hier lees je wat ons op dit moment bezighoudt.

Lees de laatste nieuwtjes
adres arrow-down arrow-left arrow-right download facebook mail telefoon twitter