Leerlingen CSG Dingstede gaan al fietsend fijnstof meten in Meppel

Leerlingen van Dingstede gaan het fijnstof in Meppel meten en in kaart brengen. Hoe? Enkele fietsen worden voorzien van een meetkastje. Het plan is een idee van oud-Meppeler Theo Jurriens, die werkt bij de Faculteit Science and Engineeringen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Meppel hoogste score

Jurriens is bij de RUG verantwoordelijk voor een project bij basisscholen in de Groningse gemeente Westerkwartier. Daar zijn 10 basisscholen samen met de RUG, de gemeente en het Longfonds bezig om een meetnetwerk op te zetten, om zo het fijnstof te meten. Er is daarvoor een heel lesprogramma ontwikkeld. 'Ik vind het, vanuit mijn passie en werk, belangrijk dat jongeren in aanraking komen met wetenschap en techniek', zegt Jurriens - en met die gedachte kwam ook de gemeente Westerkwartier aankloppen met het initiatief. Vanaf maart gaan de metingen daar beginnen.

Dat project wordt nu uitgebreid naar Meppel. Aanleiding is het bericht dat Meppel qua fijnstof de hoogste scores van het Noorden laat zien. 'We zijn hier in Groningen al bezig met een project om de luchtkwaliteit te meten. We waren eigenlijk nog op zoek naar een regio om te vergelijken. Toen las ik het nieuws dat de luchtkwaliteit in Meppel niet al te best was', vertelt Jurriens over de reden om ook in Meppel dit project op te zetten.

Het zorgt voor nog een vergelijking. Die met de cijfers van het RIVM. 'Het netwerk van meetpunten van het RIVM is niet al te groot', zegt Jurriens, die dus benieuwd is of de cijfers inderdaad een goed beeld geven van de regio.

Luchtfietsen

Jurriens zocht contact met Dick Tepper, een natuur- en scheikundedocent waarmee Jurriens in het verleden al vaker samenwerkte. Daaruit is het plan voortgekomen om fietsen te voorzien van meetkastjes. 'We hebben tasjes gebouwd die ze op de fietsen kunnen plaatsen. Al fietsend kunnen de scholieren zo het fijnstof gaan meten.' Luchtfietsen, noemt hij het.

'Als iedere dag iemand anders de ‘luchtfiets’ meeneemt, kan je lucht op verschillende plekken meten', kijkt de oud-Meppeler alvast vooruit. Hij is onder andere benieuwd of langs de snelwegen meer fijnstof wordt gemeten. 'Wat vaker langs de Oosterboer en de Berggierslanden fietsen om te meten dus.' Binnenkort krijgt Dingstede de eerste fijnstofmeter.

Dick Tepper is druk met het uitschrijven van het project voor de technasiumleerlingen. 'Dit kan wel eens een eyeopener worden voor Meppel', denkt hij. Leerlingen van 2 klassen van Tepper gaan het fijnstof meten. 'De leerlingen gaan niet alleen langs de snelweg fietsen, maar ook bij industrie en in de wijken in Meppel. Om zo goed in kaart te brengen waar het fijnstof hangt.'

Actueel Wat houdt ons bezig?

Dingstede bruist het hele jaar door met gave projecten en vette activiteiten. Hier lees je wat ons op dit moment bezighoudt.

Lees de laatste nieuwtjes
adres arrow-down arrow-left arrow-right download facebook mail telefoon twitter