Podcast Yuniors Tienercollege

Yuniors is een tienerschool voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar en moet de overgang van basisschool naar middelbare school soepeler laten verlopen. Dit is het eerste tienercollege in Meppel en is een samenwerking tussen het kindcentrum Het Kompas en CSG Dingstede.

Wij zijn er voor de Yuniors van Meppel!

Groep 8 van afgelopen jaar heeft dit schooljaar de overstap gemaakt van Het Kompas naar CSG Dingstede. Vaak wordt bij leerlingen van groep 8 gesproken over de 'overgang' van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Wij spreken bij Yuniors tienercollege echter van een 'doorgaande lijn' van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. De 'overgang' naar het reguliere voortgezet onderwijs vindt plaats na klas 2 als de leerlingen ongeveer 14 jaar zijn. Onze doelstelling is om voor kinderen een andere route mogelijk te maken voor de overgang van het primair onderwijs (PO) naar voortgezet onderwijs (VO).

Waarom lopen kinderen nu vast in het voortgezet onderwijs?

We merken dat veel kinderen op 12-jarige leeftijd de overgang PO-VO pittig vinden en vastlopen in de eerste of tweede klas van het VO. Nederland is nu ook een van de weinige landen die kinderen al zo jong de stap laat maken naar het VO. Dat zijn we aan het veranderen. Tussen 10 en 14 jaar gebeurt er veel in de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. In deze periode leren ze wat ze echt belangrijk vinden in het leven, wat hen onderscheidt van een ander en hoe hij of zij in het leven wil staan...Je zou kunnen zeggen: Dylan wordt Dylan tussen 10 en 14. Of, Xara wordt Xara tussen 10 en 14. Oftewel, je unieke persoonlijkheid vormt zich tussen 10 en 14. Niet ieder kind is daarin hetzelfde. Heb je wat meer tijd nodig? Hou je van creatief werken? Wil je leren presteren? Wil je niet overal een cijfer voor? Dan is Yuniors misschien wel iets voor jou. 

Wat doen we bij Yuniors anders?

In ons Yuniors college blijft een klas de laatste twee jaar van het PO t/m het tweede jaar van het VO als groep bij elkaar. Hierdoor wordt een natuurlijke en veilige overgang naar het VO bewerkstelligd. Een leerling wordt tijd, rust en structuur aangeboden die een betekenisvolle bijdrage levert aan de ontwikkeling van zijn of haar eigen persoonlijkheid. In de eerste twee jaar hebben de kinderen bij Yuniors regelmatig les op CSG Dingstede. Ze raken op deze manier bekend en vertrouwd met de middelbare school. 

Podcast

Luister eens naar de podcast over Yuniors. 

Actueel Wat houdt ons bezig?

Dingstede bruist het hele jaar door met gave projecten en vette activiteiten. Hier lees je wat ons op dit moment bezighoudt.

Lees de laatste nieuwtjes
adres arrow-down arrow-left arrow-right download facebook mail telefoon twitter