Leerlingen bedenken oplossingen oversteek Blankenstein naar de Oosterboer

Technasium leerlingen uit klas 2 hebben een opdracht voor Veilig Verkeer Nederland uitgevoerd binnen Meppel. De opdracht maakt deel uit van de Technasium Verkeersveiligheid Award Drenthe.

Leerlingen van vijf Technasiumscholen in Drenthe hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een opdracht over verkeersveiligheid. Zij moesten een verkeersonveilige situatie onderzoeken en een oplossing bedenken om deze situatie veiliger te maken. Hiervoor zijn allerlei leuke, creatieve en innovatieve oplossingen bedacht. Elke school heeft een team dat de oplossingen tijdens de finaledag mag presenteren aan een vakjury.

Oversteek Blankenstein naar Oosterboer over de A32

In Meppel deden onze leerlingen onderzoek naar een verkeersonveilige situatie in de directe omgeving van de school. 'Bedenk als team een advies voor het eigen gedrag, dat ook voor anderen van belang is.' Vervolgens moesten de leerlingen bedenken hoe anderen ervan overtuigd kunnen worden om dit advies op te volgen. De vraag is ook: Hoe is het verkeersgedrag van medeweggebruikers zodanig te beïnvloeden, dat de situatie verkeersveiliger wordt?

Uiteindelijk moesten de leerlingen een advies geven, waarbij twee varianten worden voorgesteld. Ten eerste een minimaal kostende oplossing met een groot effect. En als tweede een allesomvattende ideale oplossing waarbij budget en regelgeving geen rol speelt. 

Het winnende team heeft als verkeerssituatie gekozen voor de oversteek van Blankenstein naar de Oosterboer over de A32. De weg maakt daar scherpe bochten en als je dan de helling afgaat, sta je zo tegenover iemand voordat je dit door hebt. 

Motivatie

De motivatie van de leerlingen is: 'Wij hebben voor deze probleemsituatie gekozen omdat twee teamleden er elke dag langs komen en ze zagen dat het daar niet altijd heel veilig is. De gebruikers van onze onveilige situatie zijn wandelaars, fietsers, skaters en brommers. Ons viel op dat veel mensen niet op de andere weggebruikers letten, aan de verkeerde kant fietsen en op hun mobiel zitten.' 

Als minimaal kostende oplossing willen de leerlingen een spandoek maken, een bord plaatsen en belijning toevoegen in het midden van de weg. Bij de allesomvattende oplossing willen ze een rechte weg erbij maken, zodat niet iedereen over dezelfde weg moet fietsen. 

Op 10 april presenteren en verdedigen onze leerlingen hun oplossingen in het provinciehuis in Assen. 

Bron: Meppeler Courant
Foto: Wilbert Bijzitter

Actueel Wat houdt ons bezig?

Dingstede bruist het hele jaar door met gave projecten en vette activiteiten. Hier lees je wat ons op dit moment bezighoudt.

Lees de laatste nieuwtjes
adres arrow-down arrow-left arrow-right download facebook mail telefoon twitter